Tyson- Fighteren

April 27th, 2010

 

Forhistorie: 

Nebola – mammaen til Tyson er en toppstammet engelsk fullblods etter kanskje verdens mest meritterte hingst – Saddlers Wells.  Hun ble importert drektig til Norge.  Så en dag i slutten av februar kom lille Tyson til verden. Han ble født noen dager før termin og var litt svak ifra fødsel.  Moren ville ikke ta til seg føllet sitt, og bare slo etter det. Veterinær ble tilkalt og hoppa ble gitt beroligende. Men uansett hva personalet på Rossmo Gard forsøkte, ville hun ikke vite av føllet sitt og langt mindre la det die. Nebola ble melket for råmelk og eierne fikk gitt Tyson råmelk fra flaske.  I dagene som kom forsøkte Stallmester Gro Thingelstad ivrig å få hoppa til å godta føllet sitt uten hell. Løsningen for Tyson ble derfor hoppemelkserstatning via tåteflaske. Dette godtok Tyson fint og drakk ivrig. Alt så veldig fint ut, men på slutten av andre tåteflaske kom det litt melk ut av neseborene. Til tross for dette var Tyson pigg på alle andre måter.  14 dager etter han ble født ble han mye dårligere, slapp og vil ikke drikke melkeerstatningen lengre. Eier fant i samråd med sin veterinær at beste løsning var å kjøre Tyson inn til Rikstotoklinikken Bjerke.

Funn ved RKB:

Da Tyson ankom klinikken var han utslitt av sykdommen og kjøreturen. Han kollapset ved ankomst og ble løftet inn på klinikken. Han har 40,5 i temperatur, slimhinnene tydet på dårlig sirkulasjon, han var dehydrert og hadde lavt blodsukker, han var kald på ører og bein. Når vi lyttet på lungene hadde han surklete respirasjonslyder.  Vi mistenkte at han kanskje kunne ha en spalte i ganen, eller en annen defekt som gjorde at melken kom ut av nesen når han drakk. Etter at han var stabilisert undersøkte vi han med endoskop i luftveiene. Vi fant ingen defekter som kunne forklare hvorfor melken kom ut av nesen. Men den bløte ganen var veldig flagrende og la seg lett feil. Når vi tittet med endoskopet ned i luftrøret så vi masse puss og melkerester her. Sannsynligvis var han så svak i muskulaturen i svelget at han ikke klarte å stenge fullstendig for luftrøret når han drakk melk. Røntgenbilde ble tatt og vi så mange fortetninger i lungene. Blodprøver viste at han hadde en kraftig infeksjon i form av en kraftig lungebetennelse pga melk i lungene.

Behandling:

Tyson ble lagt på en madrass ved ankomst, pakket inn i tepper, pakket bobleplast på beinene og gitt plasma, glukose og væske i blodet. Bobleplasten vil bidra til å minske varmetap fra beinene. Plasma er blodet uten de røde og hvite blodcellene. Plasma består blant annet av proteiner og immunglobuliner, og er derfor en viktig del av immunforsvaret. Dette ville derfor hjelpe Tyson til å bekjempe infeksjonen han hadde i kroppen. Vi la inn en matsonde gjennom nesen og ned i magesekken. All melk han skulle få i seg de nærmeste dagene skulle gis gjennom denne sonden. Dette for å hindre at han fikk mer melk ned i lungene. Han ble gitt bredspektret antibiotika, febernedsettende, smertestillende og magesår forebyggende medisin. Intensiv pleie fulgte de nærmeste dagene med melkefôring via sonden hver tredje time, væskebehandling via veneflon, mer plasmaoverføring via veneflon, masse kos og stell. Tyson sto i en av føllboksene våre med masse halm og varmekabler i gulvet slik at han skulle bruke minimalt med energi på å holde varmen. I tillegg hadde han et hundedekken på seg som passet perfekt. I løpet av de kommende dagene ble han gradvis bedre og bedre. Vi startet nå opp med bøttetrening. Målet var jo at han skulle klare å drikke selv uten at det kom ut av nesen.  Etter noen dager med hard trening på å drikke, og hard testing av vår tålmodighet drakk han stolt av bøtten. Ingenting kom ut av nesen. Vi var strålende fornøyd.

 

Tyson var en kjempe sjarmør og vi falt for han alle mann. Når vi kom om morningen humret han søtt fra boksen sin. Og når vi slapp han ut fulgte han ivrig etter oss. Vi merket at denne karen ble tøffere og tøffere. Og han måtte stadig minnes på hvor grensen for lovlig lek med mennesker går. Han fikk en egen lekegrind i boksen lagd av epler, gulrøtter og flasker med pellets inni. Bøttene med melk gikk ned på høykant. Han snørret ikke noe lengre, respirasjonslydene hans ble bedre og røntgenbilder viste store forbedringer. Nye blodprøver viste at infeksjonen var på retur. Han var klar til å reise hjem til Rossmo Gard på Brandbu.

Dagen han skulle reise hjem var vi veldig glade på hans vegne. Men samtidig lei oss, kom jo til å savne dette sjarmtrollet.

Videre utvikling:

Alt har gått bra med Tyson etter han kom hjem. Han er fortsatt veldig ivrig på melkebøtta. Han vokser og er en skikkelig fighter.

Hans nye lekekamerater er Sienna og Molly. Sienna er en fullblods åringshoppe og Molly er en blandingsrase hoppeføll født i desember 09. De deler luftegård hver dag. Selv om damene behandler Tyson fint, er de kun sammen i korte perioder, slik at han ikke skal bli for sliten. Han har nok godt av oppdragelse fra andre hester. Eierne lurer på om han kan ha identitetsproblemer. Det virker i blant som han tror han er et menneske, og bruker dem som leketøy.  Han er fortsatt like tøff i trynet som når han forlot oss på Rikstotoklinikken Bjerke.  Tyson finner nok ut at mennesker ikke synes sånn lek er moro, og leker med sine hestevenner istedenfor.

Vi ønsker Tyson lykke til videre i livet.


3 kommentarer til “Tyson- Fighteren”


 1. Anchors Award sier:

  May 17th, 2010 16:43

  Hei!

  Godt å høre at det går bra…Måtte kjøre mitt nydelige 3 dagers hingsteføll inn til Bjerbe med feber og skikkelig diare! Han er en engelsk fullblods etter selveste Academy Award og Otemba(født 12 Mai kveld) som jeg har ventet på med stor spenning.Han ble brått dårligere i går(3 dager gammel) med feber i 39, skikkelig diare og veldig slapp…Vi bestemte å få de på hengeren og kjøre inn til Bjerke selv om de var utslitt og overarbeidet der inne etter en hektisk helg…

  Ble godt mottatt og Otemba forstod alvoret og oppførte seg eksemplarisk, selv for en hønemor å være! Måtte forlate mine to bestevenner der inne i går kveld, og håper det skal gå den rette veien. Ikke moro å se den lille kroppen måtte gjennom så mye, en tøff start på livet! Men, han ser ut til å være en ordentlig tøffing som suger av mor selv om han så vidt kunne stå på sine begne bein!

  Må smøre meg med tolmodighet og vente på tlf i morgen tidlig for å høre hvordan det går med dem begge…Man lærer noe nytt hver dag, det er kanskje noe av det mest spenninde med hest…

  Rigmor


 2. Siv Merethe Markussen sier:

  July 20th, 2014 03:23

  Hei! Artig å høre historien om hvordan tyson hadde det da han var føll! :-) han står i dag på Stall Nor under regi av Rune Haugen :-) han er fortsatt tøff i trynet men har blitt vallak og løpshest :-)


 3. admin sier:

  July 21st, 2014 19:42

  Så hyggelig å høre at Tyson har det bra! Du får hilse han fra alle oss her på Bjerke Dyrehospital å gi han en ekstra klapp fra oss. Han var en liten tøffing som mange av oss fortsatt husker godt!


Skriv en kommentar