Tannhelse hos hest

April 16th, 2010

Uten mat og drikke duger helten ikke, sier ordtaket. Dette gjelder også for hesten din. For å få i seg mat er hesten avhengig av gode tenner og regelmessig oppfølging med tannstell.
Dårlig tannhelse kan gi mange problemer som munnsår, tap av vekt, adferdsproblemer, bihulebetennelse, dårlig ridbarhet/ styrbarhet og kolikk.

Tannfremfall og tannfelling:

Fortennene (insisivene) til hesten bryter gjennom tannkjøttet fra midten og utover ved 6 dager, 6 uker og 6 måneder. Disse melketennene felles igjen og byttes ut med de blivende fortennene ved 2,5 år, 3,5 år og 4,5 år.

Hestens hjørnetenner/ rovtannen, ofte kalt hingstetann, bryter frem mellom 4-6 år. Hos hingster/vallaker finnes den som regel både oppe og nede. Ikke alle hopper får rovtenner.
Ulvetannen er hestens fremste kinntann. Disse bryter frem mellom 6-18 måneder, men her er det stor variasjon og ikke alle får de. Ulvetennene kan komme i både over- og underkjeve. Men de forekommer hyppigere i overkjeven. Det er ikke alltid de bryter gjennom tannkjøttet.
Fra fødsel, eller kort tid etter fødsel, får hesten 3 kinntenner oppe og nede på begge sider. Disse byttes senere ut med de blivende tennene ved 2,5 år, 3 år og 4 år regnet forfra og bakover i munnhulen. De aller bakerste kinntennene bryter frem ved 1 år, 2 år og 3,5 år regnet forfra og bakover. Disse blir aldri byttet ut. Hestens kinntenner setter ikke rot før hesten er veldig gammel, frem til dette vil tennene presse seg gradvis ut av tannalveolen med ca 2-3 mm pr år. Den delen av tannen som vises over tannkjøttet vil holde seg ca like lang hele tiden pga nedsliping av tennene ved hestens tyggebevegelser.
Utifra tannfremfall, tannfelling, formen på fortennene, slit av fortennene og en fure på fortennene kan man grovt beregne alderen på en hest. Perioder når tannfelling og tannfremfall skjer er det ekstra nøye med munnhuleundersøkelse og tannstell.

Symptomer på et munnhuleproblem:                                                  

 • Bruker lang tid på å spise grovfôret
 • Mindre interesse for grovfôret
 • Mister halvtygde fôrballer ut av munnen
 • Pakker fôr mellom kinntenner og kinnet
 • Endring av oppførsel mot bittet
 • Mer var ved påsetting av hodelag
 • Vond lukt fra munnhulen
 • Snørr fra et av neseborene
 • Kul på over- eller underkjeve som eventuelt kan bryte opp og verke ut av
 • Vekttap

De mest vanlige munnhulelidelser hos hest:

 • Tannspisser: Forekommer på kinntennene. Disse dannes på yttersiden av kinntennene i overkjeven, og på innsiden av kinntennene i underkjeven. Det kan også dannes spisser i bakkant på bakerste kinntann i underkjeven, og i fremkant av fremste kinntann i overkjeven. Spissene dannes ved hestens tyggebevegelser. Utformingen av hestens kjevegrener, der underkjeven er litt smallere enn overkjeven, spiller også inn på dannelsen av tannspisser. Tannspisser gjør vondt og kan skape sår i kinnslimhinnen eller på tungen. Tannspisser kan enkelt fjernes ved en tannrasping. Det er viktig at kun spissene raspes bort og ikke tyggeflaten, da dette kan føre til at hesten ikke klarer å male fôret like godt.

 

 • Gjensittende tannkapper: Under tannfelling av kinntennene kan resten av melketannen bli sittende igjen på toppen av den blivende tannen. Disse bør da fjernes fordi fôr kan pakke seg under kappen.

 

 • Ubehag med ulvetenner: Noen hester kan vise ubehag når bittet ligger mot ulvetennene. Dette gjelder både ulvetenner som har brutt gjennom tannkjøttet, men vel så viktig er de skjulte ulvetennene som ligger under tannkjøttet. Dette gjelder spesielt skjulte ulvetenner i underkjeven. Mange velger å fjerne ulvetennene rutinemessig for å eliminere sjansen for at de skaper bittubehag. Hva man ønsker må hesteeier og veterinær komme frem til i fellesskap. De fleste ulvetenner kan trekkes på sedert, lokalbedøvd og stående hest.

 

 • Fôrinnpakninger: Fôr kan pakke seg mellom kinntenner eller rundt tenner i tannskifte. Vanlig symptom på dette er vond lukt fra munnhulen og halvtygde fôrballer som faller ut av munnen. Løsningen på problemet avhenger av årsaken. Man kan eventuelt trekke gjensittende tannkapper, borre bredere mellomrom mellom to kinntenner eller trekke tannen.

 

 • Tannrotabscess: betennelse i tannroten forekommer som regel når det er en defekt i tannen fra før, som for eksempel fôrinnpakning eller knekt tann. De fire bakerste kinntennene i overkjeven har røtter som ender i en av hestens bihuler. Tannrotbetennelse her vil gi bihulebetennelse. Dette ser man ofte ved at puss renner ut av et nesebor. Hvis det er de to fremste kinntennene i overkjeven eller kinntennene i underkjeven som er rammet kan det dannes en kul på kjeven som det kan verke ut av.

Munnhuleundersøkelse:
 
Hesten din bør få sjekket tennene sine regelmessig, akkurat som vi mennesker bør. En munnhuleundersøkelse består av sjekk av slimhinner, merke seg lukt, kjenne etter spisser på tennene, oppdage defekter (medfødte eller ervervede) og følge med på at tannskifte og tannfremfall skjer normalt. Ut fra hva man finner kan det kreves ytterligere undersøkelser som for eksempel røntgen. Ut fra funn iverksetter man riktig behandling. Hvor ofte hesten din bør sjekke tennene? Dette varierer fra hest til hest og hvilke problemer den eventuelt har i munnhulen. Men som en liten veileder kan man si:
Fra fødsel til 18 måneder: Bør sjekkes for medfødte defekter, fra 6 måneder sjekke etter tannspisser på kinntennene.
Fra 18 til 52 måneder: Dette er perioden hesten din virkelig skifter tenner. Det er derfor viktig å følge ekstra nøye med slik at eventuelle feil blir oppdaget tidlig. Tennene bør derfor sjekkes 2 ganger i året i denne perioden.
Fra 4 til 10 år: Fra 5 års alderen er det blivende tannsettet på plass i hestemunnen. Det er dermed viktig å vite at alt er i orden og at hesten kan utføre normal tyggebevegelse. Årlig sjekk for å fjerne tannspisser og oppdage ervervede defekter.
Fra 10 og oppover: Det største problemet er som regel unormal slitasje av tennene. Årlig til to ganger i året er anbefalt. 
Det er viktig å huske at hvis hesten din viser symptomer på munnhulelidelse er det bedre å sjekke en gang for mye, enn en gang for lite. Noen hester har en litt mer problematisk munn og trenger hyppigere undersøkelser.


18 kommentarer til “Tannhelse hos hest”


 1. Heidi sier:

  April 22nd, 2011 21:42

  Hei. Jeg har ei 3 års kaldblodshoppe etter sjefen som er utrolig vanskelig om dagen. Hun klikker i vogna og virker illsint på bittet. hun er også grinete å sur. Når hun skritter/ traver så lager hun hesaktige lyder, akkurat som hun ikke får nok luft. Vi har også merket vond lukt fra munnen hennes. Hun har blitt raspet tennene jevnlig. Men det har ikke hjulpet. Hva kan problemet være, og anbefales det en munnhuleundersøkelse. ? kan dere eve anbefale noen bitt?

  Mvh Heidi


 2. admin sier:

  April 27th, 2011 17:04

  Hei
  Det høres absolutt ut som at du bør få undersøkt hesten. En kan jo begynne med en undersøkelse av munnhule og tenner, da hesten er irritert på bittet og det lukter vondt fra munnen. I og med at det er en unghest, så kan det jo hende at hun holder på å felle noen kinntenner eller at det er andre problem som har oppstått siden siste tannrasp. Lyder fra øvre luftveier kan oppstå selv i sakte fart, særlig hvis hesten er stri og en må holde hardt på dem. Det kan være lurt å prøve med treningsmetoder hvor hesten er rolig og går med en avslappet hodeholdning for å se om det kommer lyder da og, f. eks longering, ridning. Du kan jo få hesten endoskopert i hvile når veterinæren skal sjekke munn og tenner, dette bør gjøres før sedasjon gis. Ved lyder kun under trening/hesten er stri, er det endoskopi på tredemølle som gjelder om en ikke ser noe i ved endoskopi i hvile – da disse lydene ofte skyldes dynamiske lidelser.

  Lykke til!!!


 3. Katrine sier:

  June 9th, 2011 10:12

  Hei,jeg hadde dyrlegen på besøk for å raspe tenner på hesten min forleden.Da fikk jeg vite at slimhinnene i munnen på hesten min var i veien for bittet.Han sa at jeg burde kjøpe hack eller ett veldig lite bitt.Har du hørt om dette tilfellet før?


 4. admin sier:

  June 22nd, 2011 13:27

  Hei
  Vet ikke om det var dette dyrlegen din så, men vi ser av og til hester som har en fortykket slimhinne i forkant av kinntennene i underkjeven, akkurat der bittet ligger. En kan prøve og trene hesten bittløst en periode, men ofte kommer problemene fort tilbake med en gang man begynner å bruke bitt igjen. Det vi anbefaler da er en kirurgisk behandling hvor vi fjerner det fortykkede vevet og reaksjon på benhinnen under. Dette kan gjøres stående hvis hesten har et rolig gemytt, ved bruk av sedasjon og lokal bedøvelse.


 5. Siri sier:

  September 2nd, 2011 20:24

  Hei! Lurer på om hoppa mi har noe ugreit med munnen. Det nærmer seg et år siden siste tannrasp, om jeg ikke tar feil. Kjøpte henne for noen månder siden. Dette er ei temperamentsfull hoppe, som for mange framstår som sur og grinete. Hun smuler når hun spiser kraftfor, og i dag etter en dressurøkt var det rødt blod i blandet skummet rundt munnen. Klarte ikke se noen tydelige sår i munnviker og fremre del av munn. Ris med tredelt trinsebitt til vanlig. Lurer på om dere kan si noe om dette?


 6. admin sier:

  September 5th, 2011 08:55

  Hei. Siden det er lenge siden siste tannrasp og hun søler med maten, bør du få undersøkt tenner og munnhulen. En slik undersøkelse bør gjøres minst en gang i året og gjerne hvert halvår på yngre (opptil 5 år) og eldre hester, eller hos hester som en vet har problemer med tennene, bittfeil o.l. Når det gjelder sår i munnen, så er det ikke sjelden at hesten kan ha sår i kinnslimhinnen helt bak ved siste kinntennene eller at den rett og slett har bitt seg i tungen. Om humøret hennes skyldes at hun går og kjenner på noe eller om det rett og slett er det gemyttet hun har, er vanskelig å si.


 7. Anne K Ødegård sier:

  December 25th, 2011 12:20

  Hei jeg bor i langt inne i fjellene inn for Mo I Rana, og min gamle hoppe må få raspet tennene. Jeg har ordnet dette selv de siste 6 årene, men nå må jeg kjøpe en ny tannrasp. Hvor får jeg tak i en, haster.

  MVH
  Anne K


 8. admin sier:

  December 25th, 2011 13:36

  Hei
  Når det gjelder tannrasp så anbefaler vi å ta kontakt med din lokale dyrlege for å få utført dette. Ha en fortsatt god jul!


 9. Astrid Lindvik sier:

  March 31st, 2012 06:59

  Hei

  Jeg har en gammel herremann med en ødelagt “hjørnetann” oppe. Det er den som er lengst til venstre før mellomrommet til bittet. Denne har han fått hull i, og den må fjernes. Er prognosene for dette gode? Jeg forstod på veterinær at man måtte meisle ut en del av beinet for å få den løs. Jeg ønsker ikke at han skal ha unødig vondt…

  Ha en fin dag, og god påske :)

  Mvh
  Astrid


 10. admin sier:

  April 4th, 2012 13:11

  Hei Astrid,
  jeg er ikke helt sikker på hvilken tann du mener. Er det den siste fortannen som sitter sammen med de andre fortennene, eller er det hingstetannen/hjørnetannen som sitter “litt” alene i mellomrommet mellom fortenner og jekslene?

  med vennlig hilsen

  Ellen


 11. Maiken sier:

  May 23rd, 2012 23:13

  Hei jeg har en kalblodsvallak på 7 år. Han har problemer med å spise høyet sitt, han lager forballer som han spytter ut igjen. Vetrinær har vert hos oss sett på tennene og di var helt fine, svelget var fint ogsåå.. Hva kan dette være? han klarer fint å spise kraftforet sitt, epler, andre grønsaker og frukt, høy klarer han dersom det er fint hakka, silo har vi også prøvd men nytter ikke,prøvde dette bare for å se om det fynka, vanlig gras klarer han å spise helt normalt og elsker det.. Kan det være noe nevrologisk eller noe med musklene i tunga ? Vetrinæren var også uvitende, og skulle hørre me andre vetrinærer for så å snakke me Forus for å få han inn på røntgen eller noe.


 12. admin sier:

  May 30th, 2012 07:26

  Hei, at hesten lager fôrballer som blir spyttet ut og har han har problemer med å spise grovfôr skulle tyde på at han har et tannproblem. Det finnes andre sykdommer som kan føre til slike symptomer, men her høres det ut som om man skal utelukke tennene først. I første runde anbefaler vi en grundig undersøkelse av munnhulen under sedasjon med munnjern og tannspeil. Hvis man ikke finner noe på denne undersøkelsen ville jeg anbefalt at du tar kontakt med en veterinær som har utstyret til å ta bilder av hestens hode og tenner slik at man kan ta røntgenbilder av tannrøttene. Håper dette hjelper deg litt videre!


 13. Guro sier:

  October 13th, 2012 10:24

  Har en liten shetlandsvallak på 5 år. Han biter/napper mye, og spiser lite for, og vil ikke ha bittet i munnen. Har dette noe med tennene og gjøre? Er noe som har pågått ien stund, men har ikke hatt tanken på at det kunne være dette før nå.


 14. admin sier:

  October 15th, 2012 12:13

  Hei! Hvis han spiser dårlig og ikke vil ha bitt i munnen kan dette ha noe med tennene å gjøre, jeg anbefaler at en veterinær undersøker munnhulen til ponnien din for å utelukke tannproblemer.


 15. Birgitta sier:

  November 20th, 2012 21:47

  Hei!
  Har en åringshingst som har fått bihulebetennelse. Vel, det er det jeg tror. Det lukter noe helt forferdelig av munnen hans, og ut av venstre nesebor renner det grønn snørr. Skikkelig seigt og ekkelt. For 3 mnd siden fikk han tannrasp, og ulvetennene ble også fjernet. Kan dette ha noen sammenheng? Dette kom nokså plutselig (snørra), men vi har merket siste måneden at han har gått med hodet litt på skakke når vi har kjørt ham. Hva anbefaler dere? Har ikke så lyst til å gi ham penicillin, men må vi så må vi..


 16. admin sier:

  November 21st, 2012 15:13

  Hei, dette høres ikke noe hyggelig ut. Det du ser (og lukter nå) har antagelig ingen sammenheng med tannraspen og fjerning av ulvetennene. Jeg ville anbefale deg å la en veterinær undersøke munnhulen hans grundig samt eventuelt ta røntgenbilder av tannrøttene slik at man kan se om det kan være noen forandringer på disse. Etter dette kan du kanskje vurdere antibiotika og spyling av bihulen hvis man ikke finner noen grunn for bihulebetennelsen. Men dette høres ut som et tannproblem så det er viktig å få utelukket dette først.

  Lykke til!


 17. May-Britt Mikalsen sier:

  March 8th, 2014 18:43

  Hei. Har en 16 år gammel hoppe som har sår i munnen ovenfor fortennene. Ser det veldig godt hvis vi letter på overleppa. Hva kan dette komme av. Hun har hatt det en gang før og da kunne ikke dyrlegen hjelpe. Håper du kan fortelle oss hva vi kan gjøre for å hjelpe henne.


 18. admin sier:

  March 11th, 2014 09:10

  Hei. Sår over framtennene kan f.eks skyldes at hesten din setter tennene i gitteret/krybben hvis den sluker luft, eller nylig bruk av brems eller kjetting over nesen. Sårene kan også skyldes sykdom i slimhinnene. Eldre hester med denne type sår bør undersøkes for en sykdom som heter Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH). Jeg vil anbefale deg å få en veterinær til å ta en undersøkelse. Hvis din lokale veterinær ikke kan hjelpe vil jeg anbefale deg å prøve å få tak i en annen, evt bestille time på en klinikk. I mellomtiden vil jeg anbefale at du spyler munnen godt med en vannslange 1-2 ganger om dagen slik at det ikke pakker seg med for i sårene. Lykket til.