Sandkolikk

April 24th, 2012

 

Sandkolikk er en kolikkform som forekommer når hester har tilgang til paddocker, ridebaner eller andre områder med sandunderlag. I de siste årene har sandkolikk blitt stadig hyppigere i Norge. Dette henger antagelig sammen med at det blir benyttet mer sand som underlag i paddocker for at disse skal kunne brukes hele året. Opptaket av sand skjer gjennom fôring på bakken eller at hesten spiser sand selv, spesielt føll spiser gjerne sand hvis de får muligheten til dette.

Sanden blir transportert gjennom hestens mage og tynntarm og kan bli hengende i kolon, som er en del av tykktarmen.  Akkurat hvor i kolon sanden blir hengende, er avhengig av mengden og finhetsgraden på sanden. Noen hester greier å skille ut sanden selv, andre ikke. Hvis sanden ikke blir skilt ut, kommer det til en opphopning av sand i tykktarmen. Dette kan gi forskjellige symptomer.

Sanden kan irritere tarmoverflaten slik at det oppstår diaré. Eller den kan tilstoppe tarmen mer eller mindre fullstendig. Da kan ikke væske og gass passere det området i tarmen.  Tyngden av sanden og/eller trykket fra gass og væske som ligger foran denne blokkeringen, fører til kolikksmerter.

Symptomer ved sandkolikk er ikke forskjellige fra andre kolikker, men hos noen hester kan man finne sand i avføringen. Veterinæren kan av og til høre lyder sanden lager når han lytter på hestens tarm.

Hvis hesten lider av sandkolikk behandler veterinæren med et smertestillende medikament, med væske og avførende midler over en sonde til magesekken og ofte væske intravenøst i tillegg. Han kan også forsøke å gi psyllium over sonden. Psyllium blir også kalt loppefrøskall eller ispagulafrøskall. Dette er frøskallene til en plante som heter Plantago ovata. Psyllium skal stimulere motorikken i tarmen og klumpe sammen sanden slik at den blir transportert videre og ut av hesten.

Noen hester utvikler en svært alvorlig sandkolikk. Da er det fare for at det kan gå hull på tarmen. Årsakene til dette er både sandens vekt og at sanden irriterer tarmen og fører til betennelse. Da er det nødvendig å operere hesten.

Når en hest blir operert for sandkolikk forsøker kirurgen å åpne tarmen og å spyle ut sanden. I noen tilfeller er tarmen for full med sand, da er det ikke mulig å løfte denne ut av bukhulen slik at man kan åpne og spyle den. I slike tilfeller kan kirurgen forsøke å løse opp forstoppelsen med å spyle væske direkte inn i forstoppelsen og massere tarmen.

Hva man må gjøre hvis en av hestene på stallen har utviklet sandkolikk, er avhengig av om alle hestene går på samme underlag og av hvilke fôringsrutiner man har hatt. Hvis man vet at de andre hestene også har spist mye sand, kan man forsøke å forebygge en sandkolikk gjennom å fôre med et produkt som inneholder psyllium. Mange fôrprodusenter tilbyr produkter som inneholder dette.

Det viktigste er å hindre at hestene kan ta til seg sand. Til daglig skal man helst ikke fôre hestene på bakken i sandpaddocker.  Man kan bruke store bøtter eller høynett for å unngå at man får sand i fôret.

Hester som spiser jord og sand bør ikke gå i sandpaddock eller løse på ridebanen.Skriv en kommentar